Hållbar utveckling

Intresset för vad vi äter och var maten på våra bord kommer ifrån har aldrig varit större. I takt med att fler blir allt mer medvetna om vad de äter ställs också högre krav på oss som livsmedelsproducent, vilket vi välkomnar och ser som något väldigt positivt. Vi har alla ett gemensamt ansvar för vår hälsa, vår planet och vår närmiljö. Genom ökat engagemang och tuffare krav kan vi tillsammans skapa verklig förändring. Det är här vår storlek spelar in – vi har kraften att påverka. Utöver alla privatpersoner som dagligen lagar vår mat serverar mer eller mindre alla Sveriges kommunala skolor någon mat från Findus.

Rödbetor i korg 

Hållbar utveckling

Hållbarhet är ingenting nytt för oss. Vi har sedan starten 1941 utvecklat nyttig mat med miljön och framtiden i fokus. Men vi är väl medvetna om att vi inte kan luta oss tillbaka och känna oss nöjda. Hållbarhet är ett av våra kärnvärden och vi är fast beslutna att ta vårt ansvar för att driva utvecklingen mot en ännu grönare framtid. Det ställer höga krav på oss som företag, men det är krav vi verkligen vill leva upp till. Bara genom att ta vårt ansvar kan vi skapa långsiktig hållbarhet – inte bara för oss som företag utan för dig som konsument eller storkökskund, och för vår planet. Vi kommer aldrig sluta sträva efter att erbjuda produkter som är nyttiga, miljövänliga och bra för både vardagen och framtiden.

Grönare mat för en hållbar framtid

Genom att öka tillgängligheten till grönsaker och vegetarisk mat, och utveckla helt nya växtbaserade produkter, ska vi få fler att göra gröna och smarta val. Våra grönsaker skördas när de är som bäst, och flera råvaror styckfryses direkt så att du ska kunna njuta av fräscha grönsaker året om. Idag står våra grönsaker och vegetariska rätter för mer än 20 procent av vår totala portfölj och vi kommer att öka den andelen ytterligare – både för klimatet och vårt välbefinnandes skull. Nästan 60 procent av alla svenska män, mer än 40 procent av alla kvinnor och vart femte barn är överviktiga visar siffror från Folkhälsomyndigheten.  Vi har ett stort ansvar att vända trenden och i all vår produktutveckling strävar vi därför efter att möta Nyckelhålets kriterier.

Hållbart fiske ger friskare hav

Våra hav hotas av utfiskning och därför är det en självklarhet att all vildfångad fisk vi använder är MSC-märkt vilket innebär att den är fångad på ett hållbart sätt och kan spåras ända ner till enskilda bestånd. Men för oss räcker inte det utan vi vill att även kommande generationer ska kunna njuta av fisk. Därför arbetar vi aktivt tillsammans med andra aktörer, så som Marine Stewardship Council, för att tillsammans värna om världshaven och fiskbestånden. Findus ska hjälpa till att öka kännedomen om situationen i våra vatten och skapa ökad förståelse för vikten av ett hållbart fiske. Genom medvetna val ska du enklare kunna bidra i det gemensamma arbetet mot friskare hav. 

Smartare val minskar matsvinn

Vi vill göra det enklare för våra konsumenter och kunder att göra smarta val och nyttja våra resurser på bästa sätt. Det handlar om alla delar i vår verksamhet. Från våra inköp av råvaror och ingredienser till vilka produktionsmetoder vi väljer och hur vi transporterar produkter. När det gäller transporter arbetar vi aktivt med att nyttja lastutrymmen maximalt för att minska antalet transporter.

Ett annat viktigt fokusområde är att informera våra konsumenter om hantering av våra produkter för att minska matsvinn och ta vara på de råvaror och den mat vi har. Idag slängs en tredjedel av all mat som produceras och detta resursslöseri måste få ett slut. Vi arbetar bland annat med att utveckla klimatsmarta alternativ när det kommer till våra livsmedel och menyförslag. Både för storkök och privatkonsumenter spelar vår allt större receptsamling en viktig roll i planeringen av måltider. Vi är en av de första aktörerna i Sverige som klimatberäknar våra recept och märker upp alla som uppfyller våra krav på lågt klimatavtryck (CO2e-utsläpp) med vårt gröna löv. Det gör att du får full förståelse för effekten av dina val och att restauranger kan klimatberäkna hela menyer. Att stora delar av vårt sortiment är djupfryst gör också stor skillnad. Det minskar behovet av konserveringsmedel, tillåter långsamma transporter istället för flyg och minskar matavfallet med upp till 47 procent jämfört med färsk- och kylvaror.

Vårt löfte till dig som konsument är att göra allt som står i vår makt för att du ska kunna äta naturlig, näringsrik och hållbar mat varje dag – nu och i framtiden.

 

Rödbeta mot stenskivaHållbarhetsrapport

Varje år publicerar vi en hållbarhetsrapport som beskriver vad vi uppnått under året som gått.

2017
FIndus hållbarhetsrapport 2017

2016
Findus Hållbarhetsrapport 2016

2015
Findus Hållbarhetsrapport 2015

2014
Findus Hållbarhetsrapport 2014