Allergi & överkänslighet

Findus produkter är tillverkade enligt god tillverkningspraxis och vi deklarerar alltid allergena ingredienser som ingår i produkten.

Vad är allergi och annan överkänslighet?

Allergi, intolerans och överkänslighet använder vi i dagligt tal som om de hade samma betydelse.

Allergi och glutenintolerans (celiaki) har en immunologisk grund, dvs. kroppens immunförsvar reagerar. Vid allergi är det proteinet i födoämnet man reagerar på. Vid celiaki förstörs tarmluddet av gluten, dvs. protein som finns i vete, havre, korn och råg.

Laktosintolerans och annan överkänslighet är icke-immunologiska reaktioner. Vid laktosintolerans kan mjölksockret inte brytas ner i tarmen. Annan överkänslighet förekommer mot t ex biogena aminer, bensoesyra och färgämnen.

Vid alla tillstånden handlar det om att kroppen reagerar på ämnen som människor vanligen tål. Ibland kan det räcka med minimala doser eller till och med lukten av något ämne för att utlösa en reaktion.

Vanliga symtom vid reaktion på födoämnen är:

I sällsynta fall kan en allvarligare reaktion inträffa, en så kallad anafylaktisk chock vilken kräver omedelbar läkarhjälp.

De födoämnen som oftast orsakar allergi är mjölk, ägg, fisk, skaldjur, baljväxter, jordnötter, nötter, mandel, fröer och spannmål.

Findus rutiner

Extremt allergiska personer bör vara försiktiga med alla livsmedel som tillverkats av flera ingredienser. Risken för att ett livsmedel innehåller spår av ingredienser från annan tillverkning kan aldrig uteslutas.

Läs mer om allergi och annan överkänslighet på:

www.slv.se
www.astmaoallergiforbundet.se
www.celiaki.se